Thursday, May 5, 2011

Final Camp ~


(23 – 27 MAR), Kampung Sibu Laut
.. 23 Mar ..
Jam 4.30 pm kmi dah kmpul kat fakulti .. hari ni bru kuarantin .. tu pun masih ada lg yg lmbt smpai .. pa lg mcm besa laa .. denda lg .. bkn yg lmbt tu kena denda tp yg dtg awal yg kena denda .. penat la jgk buat kuda2 .. nak buat mcmna kn .. um pastu mcm besa lantik kapten 1 n 2 .. k1 c james .. k2 c not .. pastu loading brg dr stor ke f3 .. lepas siap kmas suma p solat n diner .. aktvt strusnya buat bendera n yell group .. bila sejam lbih d bg masa kmi pn dsuru buat pmbntangan yell .. part ni yg best .. lucu2 yell stiap group .. trutama klau group Samson .. tp suma group best :P .. jam 12 kmi tdo laa .. 3 group jd sentri .. yg lain tdo .. group kmi laa hahahahaha
.. 24 Mar ..
Jm 5 kmi dah kena kasi bgn .. aduii ngantok gilerrr .. pastu kemas f1, f2 n f3 lg .. bila dah siap yg dpt solat p msjd .. yg kmi ni susun beg n kemas2 skit .. pastu fsr cergas n bekpes .. bekpes kmi ari tu sodap .. nasi lemak geng ….. then kmi loading brg p bas n lori pulak .. bila dah settle kmi naik bas laa .. dlm bas pa lg .. keja kmi tdoo laa .. buka mata jak suda smpai kat jeti telaga air .. cntknya tmpt tuu .. tmpt peranginan ba tuu ptut laa cntk .. smntara tgu bas yg 1 lg smpai, kmi loading brg dlu dr lori n bas ke jeti .. pastu loading brg kat bot pulak .. pnatnya laa .. satu-satu group naik bot p kg sibu .. bila turn kmi memang best laa .. tp bot tu lmbt sgt .. xpa la .. best jgk klau lmbt smpai .. dpt mnikmati laut kejap .. sempat bgmbar lg tau hihi .. mcm bukan p camping jak .. happy2 jak suma hihi .. smpai kat sna bawa lg brg p campsite .. bla smpai kat campsite dsuru bersihkn lg tmpat .. adooyai .. penat nyaaaa .. dr pg smpai ke petang kmi kerja .. tngahari rest, lunch n rest .. pastu smbung lg .. ada yg buat meja, camp craft n tmpt2 utk d bersihkn d bahagi 3 group spya cpt siap .. nak mampus d buatnya .. nasib baik laa instructor sntiasa bg kmi air .. x jgk dehydration .. bila suma dah settle, kali ni kmi get ready utk solo camp la pulak .. excited ni nak buat khemah n api sorang2 .. takut pun ada jgk tp cover2 la jgk hihi .. sblm jalan brg2 kena check dlu n kena bg 3 btg mancis n pnggores .. tu pun mancis kena belah stengah lg hoho .. jm 6 lbih kmi kena bawa dah p tmpt solo camp .. abg intan yg bawa .. pastu sblum msuk hutan kmi d tnya siapa yg mau di tempat yg susa ? .. tp pmpuan jak laa .. 5 org abg intan mau .. pastu sy, nabilah, tanti, nuri n effirah kuar .. tgl c fira lg pmpuan yg tgl .. jd dorg msuk dlu laa .. kmi yg d luar ambk ksmpatan la kmpul kayu api n akar2 utk tali ponco nnt hihi .. bla dorg suma d letak d tmpt dorg, kmi pn d panggil la msuk .. 1stperson yg d bg tempt sy laa .. jauh dr org lain .. c effirah jak yg sy nmpk .. tu pun lbih 20 mter jaraknya .. dah la bkin tkut tmpt tu .. ok 1st thing yg sy buat ialah brsihkan tmpt .. pastu buat khemah .. rsau dah x dpt buat khemah coz xda kayu pnjang n tali pulak mana la kuat .. ingatkn nak buat khemah yg bntuk A .. tp buat yg ada dnding d blkg .. best laa coz x bikin tkut .. ada dnding d blkg n tepi .. sleeping mat sy jd kan alas n dinding kat tepi .. nasib baik laa sleping mat tu bsar :P .. pastu buat api lg .. guna 1 btg mncis jak sy guna trus api idup .. tu pun nasib baik byk rmput2 n kayu2 kcik yg kring .. rsau dah api x idup .. api idup jak trus sy mask maggi .. lapar siot .. sodapnyaa mkn .. nak masak lg tp air x ckup .. 1 btol bsar jak .. btol yg 1 lg kena curi .. ee geram pn ada jgk time tuu .. bila dah mkn n kenyang .. keja pastu cr kayu api jak laa .. instructor lalu jak mst bg password “ lintah “ n dorg blas “ batu “ .. pastu bila kayu api dah nak abis .. cr lg .. then bila nak potong kayu yg tgantung tu tiba2 tgn sy kena sengat dgn smthng laa .. terus sy cpt2 p dekat api n tgk apa bnda .. kecik jak bekas dia .. pastu instructor dtg n tnya napa n sy kata xda pa2 hihi .. sy juz truskan jak cr kayu api .. makin besar kayu yg sy cari .. yala, api pn dah makin bsar .. xkan laa nak letak kayu yg kecik2 lg .. boringnya time tuu .. nak duduk pn nnt tkut ttido .. pastu byk semut lg naik kat bdn .. then klau duk diam nnt api pdm pulak .. sy juz isi masa dgn cr kayu api .. smpai ke tmpt fira sy cr kayu api .. pastu tjmpa lg dgn nabilah n tanti hahahaha .. jauh kmi mrantau cr kayu .. pastu tiba2 pulak rasa nak buang air kcik .. x tahan dah ni .. so terpksa laa buang air kecik kat blkg khemah hahahahahhahaha .. darurat dah kn .. mntak kbenaran la jgk sblum nak buang tuu hihi .. um pastu sy cr smpah2 yg leh d bakar .. isi masa lapang jak .. then bila nmpk pelepah kelapa kat tepi camp sy truss y ambk n bakar .. fuhyoo ! bkn main besar lg api sy .. smpai yg lain pn tkjut tgk .. dorg tnya mcmna boleh besar api sy .. sy kata guna pelepah klpa jak .. trus effirah n tanti p ambk plepah klpa kat sy hihi .. x lama lpas tu kmi dgr bunyi wisel .. kmi pn agak panic sebentar .. pastu kmi smbung keja lg laa .. bbrapa mnit kendian instructor suru kmi bawa sleping mat n ready utk kuar dr utan .. brg2 lain tglkan kat sna jak .. so kmi 5 org yg d tempat yg susa tu dkmpul n d suru tgu kat 1 tmpt coz nak ambik kwn2 yg lain lg .. lama kmi tgu .. tgu punya tgu akhirnya smpai jgk dorg .. pastu kmi d bawa balik ke campsite .. duduk2 rehat sana smbil ceta dgn mis jue .. pastu balik lg p sna tp bkn dlm utan laa .. kat pantai tu jak .. luar utan .. abg intan bagitau kmi yg solo camp x dpt d teruskn coz ada emergency .. time tu punya laa kmi kecewa .. dah seronok main api n duk sorang2 kat utan td .. tp xpa laa .. then kmi d suru tdo n group 1 lg jd sentry .. 1 jm lbih pastu kmi pulak yg jd sentry .. keja kmi mst idupkn api spnjang sntri tu n tmbah 2 lagi api spya binatang liar x dtg .. smpai ttdo kmi dbuatnya .. tp bila dah abis msa sentry .. kmi plak yg tdo balik hoho ..
.. 25 Mar ..
Mcm besa jam 5 kmi kena kasi bgn .. tdo d tepi pntai kmi suma .. punya main banyak nyamuk .. abis kaki n tgn byk merah2 .. kmi dsuru ambik balik smua barang2 yg tgl kat tmpt solo camp semalam n kemas sgala2nya .. tmasuk la buka khemah .. next, kmi sarapan .. byk kmi mkn pagi tu .. yala, kan smua org buat api n masak .. smua pn share2 makanan .. licin smua :P .. um pastu kmi balik campsite utk bekpes .. tp dlm pjlnan nak balik campsite tu .. bbrpa org participant sir asmadzy panggil .. ingtkn apa .. takut dah ni hihi .. rupanya pasal management game .. org2 plkn yg dpanggil smua .. sir suru kmi jd instrucktor kjap .. buat management game .. sir suru kmi p kemas2 brg n dtg balik tmpt management game tu n buat apa yg sir suru .. bila smpai kat campsite kmi nmpk c miza baring2 .. kmi pn tnya laa napa .. trus dia kata tgnnya kena gigit haiwan bbisa .. so smlm dia la tu yg tiup wisel .. cian dia kmi tgk .. yg lain pulak dorg main pasir .. kmi pn x tau nma game tu apa .. bila dah siap buat baru laa kmi join dorg main pasir .. abis pantai tu blubang hahaha .. pastu management game lain pulak .. kmi yg sir suru jd instructor tu p tmpt yg kmi buat .. yg lain p main game yg lain dlu .. lucunya dorg main game yg tmpt kmi .. ada yg smpai roboh game yg kmi buat .. bturut2 lagi tu .. group dorg umar la tu hahahaha .. yg lain pulak ada yg x brani nak lalu coz x confident .. dorg mst lalu tali tu using buluh n buluh tu d angkat oleh member yg lain .. c amal laa hmpir nangis hihi .. amirul pn lucu jgk .. abis merah mukanya angkat org hahahahaha .. x smpat nak gambar .. kwn2 yg bsama sy jd instructor skjp c wan jowo n umar .. then bila dah abis suma, kmi pn bkumpul kat campsite balik n lunch .. kira2 jam 2 gitu kmi pn packing brg2 utk survival camp la pulak .. smalam solo camp ari ni survival camp laa pulak .. yg ni 1 group .. 1 group d benarkn bawa 3 ponco jak .. pastu kmi pn d bawa ke tmpt kmi buat camp .. spnjang pantai tu kmi bjlan .. x jgk pndai smpai2 .. 1 km p nada rsanya .. group kmi yg paaaaling ujung .. tp best laa tmpt tu .. 1st thing yg kmi buat bila smpai kemas brg2 n brsihkn tmpt .. then kmi bg keja .. abah n wan jowo cr kayu api, eric n luqman buat khemah kmi yg pmpuan pulak (sy, nabilah n nuri) tolong2 mna yg ptut .. yg lain buat khemah n pagar .. sy pulak buat gadget laa .. xda dah keja kn hihi .. nak dekat gelap bru laa ktorg idupkn api .. klau awal2 nnt cpt abis pulak kayu kmi .. abis dah suma keja bru laa kmi suma msuk campsite kmi n msak .. byk lauk kmi .. sdap2 lg tu .. yala .. smua pun mknan tin hahaha .. nasi jak yg kmi masak .. pastu dtg instructor n suru kmi buat at least 3 api .. tp memang kmi buat 3 api pn hihi .. keja kmi just jaga api n cr kayu jak .. tiba2 ujan lebat la pulak .. kucar-kacir kmi dbuatnya .. khemah yg kcik tu boleh muat kmi 5 org .. eric n nuri khemah seblah coz x smpat .. lebat ujan mlm tu .. api pn pdam .. kmi just duduk dlm khemah tu bsempit2 laa .. yg pnting x basah .. tgu punya tgu brnti jgk ujan .. nasib baik laa bara api stil ada .. tp payah skit laa nak idupkn api dry g awal2 td .. yala, kn smua kayu api dah basah tp ada laa beberapa kayu yg smpat kmi slmatkan .. letak kat bwah khemah yg 1 lagi .. dr situ kmi start sentry dah .. memang ngntok laa time tu .. so smua pmpuan dorg suru tdo .. siap sdiakn tmpt utk kmi tdo lg hihi .. memang baik la dorg ni .. instructor dtg bru kmi tbangun .. pastu ganti org lain pulak yg tdo .. ada laa 3 kali ikut dorg cr kayu api .. yala, nak jgk rasa cr kayu api tgh2 mlm kat utan hihi .. pastu ada time instructor dtg tu d surunya kmi nyanyi sorang2 .. c nuri nyanyi lgu stacy .. sy pulak lgu more than words hahahahaha .. gila laa .. abis suara sumbang kuar haha .. pastu kmi smbung lg sntry .. sy jaga kat api blkg .. nuri n eric kat depan .. luqman kat luar pagar .. 4 api kmi buat .. time tu pn nak tkucil jgk .. nak mntak nuri temankn nnt eric pulak heran .. so mcm besa blkg khemah jd sasaran haha .. x tahan sgt ni .. tpksa laa .. darurat kn :P .. pastu tukar sentry pulak .. bru jak tdo 1 minit suda instructor dtg suru kmi bkemas .. adoyaii .. bru nak mnikmati mimpi yg x seberapa indah dah dpanggil pulang .. kemas2 then get ready utk balik ke campsite !
.. 26 Mar ..
          Smpai campsite kmi pn p cuci muka n bekpes .. bekpes mcm besa msk sndri .. mkn maggi, mnum air pnas n biskut jak kmi mkn .. pastu kmpul utk kembara .. kmi d bagi 3 kump .. 2 group gabung jd 1 team hihi .. 1 jam lbih kmi jln .. sblum jln kmi kena bg tugas la jgk sprti brpa btg kayu yg kmi lngkah, titi brpa, n yg lain sumanya pasal skolah kat kg sibu laut .. spnjng pjlnan tu kmi lalu bbrapa checkpoint n punch kat control card yg d bagi sblum kmi jln .. pnghujung kembara kmi sk. Sibu laut .. kcik sgt skola tu .. ada 13 org murid jak .. guru pn x lbih 5 org myb .. ntah laa .. tp cntik skola tu .. bila dah dpt apa yg d cari, instructor pn suru kmi kmpul n baris then balik ke campsite smula .. pnatnya bjlan .. mau tcabut kaki .. balik2 kmi stop utk rest .. smpai tkejar kmi group yg d depan .. laju sgt kmi jln .. nak cpat smpai kn haha .. pastu smpai kmi trus rest n msak utk lunch .. lunch pulak sama2 kat campsite .. lapar siot kmi time tu .. pastu kmi buat byk khemah .. tsusun laa .. bagi2 tugas laa .. ada yg buat hiasan utk mlm kbudayaan .. ada yg kasi brsih kwasan .. pastu tiba2 sir asmdazy panggil kmi suma msuk kat tmpt yg teduh .. punya la main marah sir .. sbab yg lain ada yg x buat keja .. c azam laa ksian .. smpai sir nak potong dia guna parang .. kmi pn xtau napa sir marah smpai bgtu skali .. padahal c azam buat keja jgk pn .. just c azam x tau nak buat apa ba tu .. then kmi smbung buat keja balik .. bila dah siap suma keja kmi ganti bju kayak pulak .. pastu sy tolong tanti panggang ayam n hot dog utk diner kmi smua mlm tu .. yg lain susun2 krusi utk instructor n lecturer .. dorg diner dlu .. kmi y gurus mknan mkn kmudian .. tp best laa .. dpt mkn byk hihi .. kenyang la jgk .. pastu msa utk mlm kbudayaan pulak .. mc ari tu c leo n nuri .. lucu laa dorg jd mc .. trutama c nuri .. mcm bsyarahan jak dia hahahahahha .. tema mlm tu “ copa cobana “ .. so smua psmbhan pn bkaitan hawai2 .. sblum mula buat psmbahan mst buat yell kumpulan dlu .. smua psmbahan pn best2 .. ada yg jd unggas .. ada yg lelaki jd pmpuan .. kmi pulak buat byk ceta .. smua pn last minit .. tp nasib baik laa mnjadi jgk hihi .. abis jak mlm kbudayaan kmi pn bkumpul lg utk dgr bbrpa nasihat or smthng yg nak d bagitau dr abg2 snior dlu2 yg dah keja .. 1st dorg perknalkan dri dorg n truss org abg tu tinggikn suara .. kmi pn tkjut laa .. diam jak smua .. byk laa dorg ckp .. pasal tali yg kmi x jaga btul2 laa .. tkut kmi trus .. ngantuk pn ada jgk .. sy tgk blkg suma pn dah tdo .. aduina .. smpat jgk dorg tdo kn time org tgh marah .. mang gila laa haha .. yala, apa x kmi ngantok .. tmpt tu gelap .. memang syok laa nak tdo kn .. bila abg2 tu suma dah abis ckp kmi pn kemas suma brg2 n sentry .. kali ni kmi pulak yg sentry .. tp skjap jak laa .. idupkan api kjap .. lepak2 dgn abg din n x sedar msa kmi sentry dah abis .. kmi pn bgnkn laa group dorg niki n liza .. turn dorg pulak yg jd sentry hihi .. hohohoho tdo ……………
.. 27 Mar ..
Fuhh .. last day .. awal pagi dah d kasi bgn .. bgn jak trus kemas brg2 n buka suma khemah .. pastu susun bagpack 1 tmpt n kmpul brg2 n peralatan yg perlu d bawa balik .. kawasan camping kmi bersihkn n makesure xda smpah yg tgl .. pastu sir bg masa utk bekpes lg sblum loading brg kat tepi laut yg tmpt utk smpan brg sblum loading brg kat bot .. kmi salam jgk suma instructor, madam as, mis Theresa n mis jue .. dorg balik awal .. x lupa jgk instructor2 yg dr shah alam yg senior2 kmi yg lepas2 yg dah keja .. dorg dah jauh tp kmi lari jgk pg salam dorg .. semangat laa konon baa hihi .. pastu kmi start loading brg laa .. 2 kali jak angkat brg .. suda abis suma d angkat .. skjap jak .. memang laa kn nak balik dah .. smua pn nak cpat kn :P .. pastu loading brg kat bot pulak .. n mcm besa 1 bot 1 group yg naik .. gembira p nada sedih pn ada .. gmbira coz dah nak abis camping .. sdih coz tglkan pulau tuu .. byk kenangan kat sna .. pahit manis ada J .. next, bila suma dah smpai kat jeti telaga air, kmi suma beli mknan2 yg d jual bdekatan kat sna smentara tgu bas n lori smpai .. punya laa main best mnum air sjuk .. nasib baik laa ada bawa duit skit .. fresh laa jgk tekak time tu .. 2 kali beli air kelapa tau hihi .. pastu bila lori n bas smpai kmi pn loading brg n naik bas btolak ke red bridge .. tmpt rekreasi .. sir bawa kmi sna utk segar kn diri .. apa lg, mandi laa kmi .. nasib baik kekawan yg lain ada bawa shampoo n sabun .. abis sabun n shmpoo dorg kmi kerjakn hahahahaha .. pastu 1 jm kendian kmi pn bsiap n balik ke uitm trus .. dlm pjlanan tu tdo jak laa kmi :P .. smpai uitm loading brg lg .. pastu lunch .. then kmi kena suru tukar bju fakulti tu dgn baju lain coz xnak bju fakulti tu kotor instructor kata .. pastu kmi pn smua baris n kena bg sorang 1 pnutup mata .. bila suma dah tutup mata, kmi d suru bpegang tgn n jgn lepas .. byk halangan yg kmi buat .. merangkak laa .. jln sana sini .. smpai kotor sluar kmi .. ntah laa kat mna dorg bawa kmi bjln hahahahah .. mna laa kmi nmpk .. alaa skitar fakulti jak tu kmi kena bawa jln .. just d bawa pusing2 jak .. ada btg kayu laa n perlu langkah besar .. ada bukit laa .. padahal pasir yg blkg fakulti tu jak hahaha .. dorg ni lawak laa .. dah puas dorg kenakn kmi J, sir pulak yg panggil kmi .. buat refleksi sikit .. sejam lbih g tu sir pn mrasmikn laa pntutupan final camp kmi .. yeah ! .. happy giler kmi hoho .. n last skali instructor suru kmi pegang wisel masing2 n tiup skuat hati (part ni yg suma org tgu2 ) .. abis telinga .. boleh jd pekak kmi .. kmi pn x lupa jgk salam smua instructor n mntak maaf dgn dorg n bsalaman jgk dgn sir .. dgn kkwan pun kmi bsalaman n peluk2 (dgn pmpuan jak :P) .. finally camping dah abis .. arap smua pngalaman yg kmi dpt n pelajari spnjang camping ni, dpt kmi aplikasikan dalam khidupan sbenar J ..
.. ni after malam kebudayaan .. last nite kmi kat situ .. high class laa ada lmpau kelip2 hahahahah ..

.. bgmbar b4 balik uitm .. yeah !


thats it .. paipye !!!

0 Suka Bebelan Si Farah:

Post a Comment

Kalau Berani Komen Laa :))