Tuesday, January 10, 2012

Pantang Larang Orang berduka



Assalammualaikum W.B.T
wahai Readers yg Cute2 n Hensem Sekalian



Adakah teman rapat korang sedang berduka ? ceh ceh ceh ~ nak jadi DR.Love pulak kan haha. xda laa .. ni saja nak share jak :P .. jum jum baca ~


Actually if mau menenteramkan hati seseorang yang baru jak putus cinta bukannya senang ging. Lebih-lebih lagi kalau putus cinta time “FIRST LOVE”. Lagi laa susah mau tenangkan hati dia kan ? (alaa aku pon sama jugak..sampai guling-guling atas katil n atas lantai lagi menangis hahahaha)


So, bila korang say something pasal problemnya tu, be careful lah dengan setiap patah perkataan yang korang keluarkan tu. Tapi sometimes better korang diamkan diri daripada mengeluarkan kata-kata yang boleh tambah lagi kesedihan dia. Sebaik-baiknya elakkan daripada bercakap pasal problemnya tu if dia tak mula story pasal tu.


Actually, tiada apa-apa kata-kata yang boleh mengikis kesedihannya itu. Dia sendiri yang perlu menerima hakikat. Namun melalui kata-kata, at least korang boleh bagi sokongan kat dia kan ?


Jangan sekali-kali kata macam nii:

-          “Tak mengapalah, lagi pun ini memang sudah dirancang kan ?”
-          “Sekurang-kurangnya awak masihada teman-teman yang lain”.
-          “Agaknya apa yang awak silap ya?”
-          “mesti awak tidak mahu bercakap mengenainya”.



Sebaiknya kata macam ni kat dia:

-          “Saya bersimpati atas apa yang terjadi. Mungkin ini adalah dugaan daripada Tuhan”.
-          “Memang sukar untuk awak menghadapi saat-saat seperti ini, tetapi saya percaya awak akan berjaya mengatasinya”.
-          “Saya sentiasa ada jika kamu perlukan pertolongan saya”.
-          “Ini adalah di antara dugaan orang yang bercinta. Belajarlah hadapinya dengan tabah”.



Ok good luck guys !! :)








ok thats it .. paipye :))

0 Suka Bebelan Si Farah:

Post a Comment

Kalau Berani Komen Laa :))